Hydromorfologický průzkum a hodnocení vybraných úseků v povodí Moravy v kontextu povodňových událostí - Valík, Adam (2016)
Tato diplomová práce je zaměřená na hydromorfologické hodnocení ekologického stavu vodních toků. Její součástí je stručná rešerše studií zabývajících se touto problematikou i praktická část, jejímž cílem je provést toto hodnocení ve vybraných úsecích vodního toku Jihlava. Ke splnění tohoto záměru byly vybrány 2 metodiky lišící se technikou provádění terénního průzkumu i výsledného hodnocení a to britská River Habitat Survey a americká Stream Visual Assessment Protocol. Práce se také věnuje otázce dalšího využití získaných dat, např. pro účely navrhování revitalizačních opatření či studia povodňových událostí.