Vyšetření zrakových funkcí v praxi optometristy - Maršálková, Monika; Skorkovská, Šárka, 1953-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Bakalářská práce se zabývá vyšetřením zrakových funkcí v praxi optometristy. První kapitola se věnuje zrakové ostrosti, jejímu měření a vyhodnocení. Druhá kapitola se zabývá kontrastní citlivostí. Jsou zde popsány různé druhy vyšetření a příčiny snížení kontrastní citlivosti. Třetí kapitola je zaměřena na popis jednotlivých druhů oční dominance a jejich určení. Další část práce je věnována binokulárnímu vidění, poruchám svalové rovnováhy a testům, které slouží k jejich vyšetření. Poslední kapitola se zabývá akomodačně vergenčním systémem. Popisuje jednotlivé složky a poruchy systému a obzvláště vyšetření jak akomodace, tak konvergence. Závěrečná část kapitoly se zabývá vzájemným vztahem mezi akomodací a konvergencí.
This Bachelor thesis deals with the visual function testing in a profession of optometrist. The first chapter is devoted to visual acuity, its measurement and evaluation. The second chapter deals with the contrast sensitivity. There are described the various types of tests and the causes of the reduction of contrast sensitivity. The third chapter focuses on a description of the individual types of eye dominance and their examination. Another part of the work is devoted to the binocular vision, ocular muscle imbalance and tests which are used for their examination. The last chapter deals with the accommodative-vergence system. It describes each of them, failures of accommodation and vergence and especially an examination as accommodation and convergence. The final part of the chapter discusses a relationship between accommodation and convergence.
Vedoucí práce: Šárka Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: binokulární vidění; kontrastní citlivost; zraková ostrost; zrakové funkce; Contrast Sensitivity; visual function; binocular vision; Visual Acuity; bakalářské práce; bachelor's theses