Věkem podmíněná makulární degenerace - Vodičková, Marie; Matušková, Veronika; Masarykova univerzita. Oční klinika (2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou věkem podmíněné makulární degenerace. První kapitola je úvodem do problematiky a uvádí základní charakteristiku. Dále je uvedena prevalence, incidence a rizikové faktory. Třetí kapitola se zabývá souborem příčin a mechanizmů vedoucích ke vzniku tohoto onemocnění. Následuje rozdělení věkem podmíněné makulární degenerace a základní charakteristika jednotlivých stádií. Na závěr je uveden souhrnný přehled současných diagnostických a léčebných metod.
The bachelor thesis deals with age-related macular degeneration. The first chapter is an introduction to the issues and presents basic characteristics. The next section gives the prevalence, incidence, and risk factors. The third chapter deals with the causes and mechanisms leading to the development of this disease. The distribution of age-related macular degeneration and the basic characteristics of the individual stages follows. Finally, a general overview of current diagnostic and therapeutic methods is given.
Vedoucí práce: Veronika Matušková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: makulární degenerace -- diagnóza; makulární degenerace -- klasifikace; makulární degenerace -- terapie; neovaskularizace sítnice; retinální pigmentový epitel; Macular Degeneration; Retinal Neovascularization; Retinal Pigment Epithelium; bakalářské práce; bachelor's theses