Současné možnosti korekce afakie - Škvařilová, Veronika (2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na rozmanité možnosti korekce vzniklé afakie, ale i na problematiku s tím spojenou. Na začátku mé práce je vysvětlen a popsán samotný pojem afakie, a jsou podrobněji rozebrány různé příčiny jejího vzniku. Další část práce se zabývá stěžejní problematikou - korekcí afakie. Je zde popsán historický vývoj korekce, jeho postup a modernizovaný vývoj až do nynější doby. Pozornost je věnována především současné nejpoužívanější technice korekce v podobě implantace intraokulárních čoček. V závěru je zaměřena pozornost především na riziko a možnosti vzniku komplikací, které mohou nastat při chirurgickém řešení vzniklé afakie.