Oční projevy stárnutí - Matějková, Aneta; Smolíková, Kristýna, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami zrakového orgánu v důsledku stárnutí. Nejdříve je popsána anatomie některých struktur oka a poté jejich změny vzniklé s přibývajícím věkem. Dále jsou zmíněny funkční změny vidění starších lidí, kam patří například změna kontrastu, jasu, zorného pole, adaptace a podobně. V neposlední řadě se tato práce zabývá změnou akomodace a s tím spojenou stařeckou vetchozrakostí, jejími příznaky a korekcí. Poslední část se věnuje patologickým změnám, jako jsou změny víček, rohovkové degenerace, katarakta, VPMD a syndrom suchého oka. Jsou zde popsány jejich příčiny, projevy, diagnostika a léčba.
This thesis deals with age related changes in the organ of sight. At first, anatomy of certain eye structures and its age related changes are described. Next topic mentions functional vision changes in oldage, including for example changes in contrast, brightness, field of vision, adaptation et cetera. Last but not least this thesis handles accommodative changes, which are linked with presbyopia, its symptoms and correction. Last chapter of this work presents pathological alterations, such as eyelid changes, corneal degeneration, age-related macular degeneration and dry eye syndrome. There are described their causes, expressions, diagnosis and treatment.
Vedoucí práce: Kristýna Smolíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: dry eye; oči - fyziologické jevy; presbyopie; stárnutí; suché oko; aging; Ocular Physiological Phenomena; Presbyopia; bakalářské práce; bachelor's theses