Oční projevy stárnutí - Matějková, Aneta (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami zrakového orgánu v důsledku stárnutí. Nejdříve je popsána anatomie některých struktur oka a poté jejich změny vzniklé s přibývajícím věkem. Dále jsou zmíněny funkční změny vidění starších lidí, kam patří například změna kontrastu, jasu, zorného pole, adaptace a podobně. V neposlední řadě se tato práce zabývá změnou akomodace a s tím spojenou stařeckou vetchozrakostí, jejími příznaky a korekcí. Poslední část se věnuje patologickým změnám, jako jsou změny víček, rohovkové degenerace, katarakta, VPMD a syndrom suchého oka. Jsou zde popsány jejich příčiny, projevy, diagnostika a léčba.