Ochrana očí pred škodlivým UV a infračerveným žiarením - Asnaďová, Nikola (2016)
Cieľom mojej bakalárskej práce je zhrnúť možnosti ochrany očí pred škodlivým UV a IR žiarením. V prvej kapitole uvádzam stručnú anatómiu oka. Ďalej popisujem žiarenie a jeho členenie. Následne som sa zamerala na jednotlivé časti optického žiarenia a ich absorpcii očnými štruktúrami. V piatej časti popisujem poškodenia očí spôsobené pri dlhodobej expozícii alebo zvýšenej intenzite UV a IR žiarenia. Ďalšou a hlavnou myšlienkou je ochrana očí pred UV a IR žiarením. Rozoberám možnosti ochrany očí ako v bežnom živote tak aj pri rôznych povolaniach. V záverečnej kapitole popisujem kategorizáciu rizikových povolaní.