Suché oko - fyziologie a patologie slzného filmu, diagnostika poruch a možnosti léčby - Kyselková, Barbora (2016)
Název bakalářské práce je Suché oko-fyziologie a patologie slzného filmu, diagnostika poruch a možnosti léčby. První část popisuje anatomie očních struktur souvisejících se slzným filmem, včetně jeho tvorby. Druhá část řeší fyziologií slzného filmu a problematikou suchého oka. Práce popisuje možnou klasifikaci suchého oka a pojednává o jednotlivých příčinách vzniku. Mezi tyto příčiny patří často stáří, nošení kontaktních čoček či vlivy životního prostředí. Dále poukazuje na souvislost suchého oka s chirurgickými zákroky, jiným onemocněním (např. se Sjögrenovým syndromem) nebo farmakologickou léčbou. Zabývá se sekrečními testy a dalšími diagnostickými metodami, pomocí nichž lze stanovit přesnou diagnózu. Uvádí možné metody léčby, které jsou voleny pro terapii suchého oka.