Možnosti vyšetření jednoduchého binokulárního vidění a jeho poruch v ordinaci optometristy - Langová, Barbora; Severa, David; Masarykova univerzita. Dětská oční klinika (2016)
Bakalářská práce na téma: „Možnosti vyšetření jednoduchého binokulárního vidění (JBV) a jeho poruch v ordinaci optometristy“ se v první a druhé kapitole zabývá popisem vývoje, stupňů a poruch JBV. Třetí kapitola je zaměřena na popis jednotlivých metod a testů pro vyšetřování JBV. Zahrnuje důležitost anamnézy před samotným vyšetřením, vyšetření jdoucí od motility oka, přes vyšetření konvergence, heteroforie, fixační disparity, AC/A poměru, fúzních rezerv až po vyšetření suprese a stereopse v ordinaci optometristy. Poslední část je směřována na testy akomodační rovnováhy a obecné možnosti řešení poruch JBV. V závěru práce je shrnutí celé problematiky.
Bachelor thesis called „The Possibility of Examination of Binocular Vision and Eye Movement Disorders in the Optometrist´s Office“ describes development, stages and disorders of binocular vision in the first and the second chapter of this work. The third chapter focuses on the description of the methods and procedures for testing binocular vision. This part includes the importance of taking the history before the examination of eye motility, convergence, binocular deviation, AC/A ratio, fusion reserves, suppression and stereopsis. The last chapter describes binocular balance tests and general options of binocular disorders. The summary of complex issues is in the conclusion.
Vedoucí práce: David Severa
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: eye motility; heteroforie; heterophoria; Maddox cross; Maddoxův kříž; motilita oka; polatest; vidění binokulární; Vision, Binocular; bakalářské práce; bachelor's theses