Diabetes mellitus a oční komplikace - Kubů, Eva (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o očních komplikacích souvisejících s onemocněním diabetes mellitus. V úvodu se zaměřuje na samotný vznik, klasifikaci a způsoby léčby diabetu mellitu. Další kapitola popisuje nejvýznamnější oční změny vyvolané hyperglykemií. Hlavní část práce se věnuje diabetické retinopatii, a to především její patogenezi, objektivním a subjektivním příznakům, klasifikaci a léčbě.