Nitrooční tlak, metody měření - Nováková, Michaela (2016)
Předmětem této bakalářské práce je charakteristika nitroočního tlaku a možnosti jeho měření. V první kapitole jsou popsány anatomické struktury předního segmentu oka v souvislosti s nitroočním tlakem a jeho výškou. Následují kapitoly se věnují komorové vodě, nitroočnímu tlaku, hodnotám NOT a jeho rizikovým faktorům. Hlavní pasáž práce se zaměřuje na metody měření NOT různými přístroji. V poslední části je zmínka o glaukomu a oční hypertenzi, jakožto o patologiích souvisejících s nitroočním tlakem.