Anisometropie a aniseikonie jako příčina poruchy jednoduchého binokulárního vidění - Édes, Éva; Veselý, Petr, 1978 září 14.-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o anisometropii a aniseikonii a o jejich vlivu na jednoduché binokulární vidění. V první kapitole je zaměřena pozornost na anisometropii, je popsána její definice a dělení, dále vztah afakie k anisometropii. Druhá kapitola zabývá s aniseikonií, s dělením, s kvocientem aniseikonie, se subjektivními projevy u pacientů. Dále jsou v této kapitole probrány jednotlivé metody měření stupně aniseikonie a to, v jaké míře se projevuje aniseikonie u korekci afakie s brýlovou a kontaktní čočkou. V třetí kapitole je stručný popis jednoduchého binokulárního vidění, po kterém následuje část, ve které je popsána, jakými mechanismy je tato důležitá funkce ovlivněna při anisometropii a aniseikonii. V poslední kapitole jsou popsány jednotlivé možnosti korekce anisometropie a aniseikonie.
The aim of this bachelor’s thesis is to deal with the issue of anisometropia and aniseikonia and their effect on single binocular vision. The first chapter describes the definition, the distribution of anisometropia and its relation to aphakia. The second chapter deals with aniseikonia, its distribution, with the quotient of aniseikonia, and how it manifests in patients. Further, there is a description of the methods of measuring aniseikonia and the degree of aniseikonia in aphakia corrected with glass lenses and contact lenses. In the third chapter there is a description of single binocular vision and how it is affected by anisometropia and aniseikonia. The last chapter is dealing with the adequate correction of anisometropia and aniseikonia.
Vedoucí práce: Petr Veselý
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: aniseikonie; anizometropie; binokulární vidění; binocular vision; Aniseikonia; Anisometropia; bakalářské práce; bachelor's theses