Anisometropie a aniseikonie jako příčina poruchy jednoduchého binokulárního vidění - Édes, Éva (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o anisometropii a aniseikonii a o jejich vlivu na jednoduché binokulární vidění. V první kapitole je zaměřena pozornost na anisometropii, je popsána její definice a dělení, dále vztah afakie k anisometropii. Druhá kapitola zabývá s aniseikonií, s dělením, s kvocientem aniseikonie, se subjektivními projevy u pacientů. Dále jsou v této kapitole probrány jednotlivé metody měření stupně aniseikonie a to, v jaké míře se projevuje aniseikonie u korekci afakie s brýlovou a kontaktní čočkou. V třetí kapitole je stručný popis jednoduchého binokulárního vidění, po kterém následuje část, ve které je popsána, jakými mechanismy je tato důležitá funkce ovlivněna při anisometropii a aniseikonii. V poslední kapitole jsou popsány jednotlivé možnosti korekce anisometropie a aniseikonie.