Využití korekčních pomůcek u pacientů s věkem podmíněnou makulární degenerací - Bělinová, Kateřina; Skorkovská, Karolína, 1978-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou věkem podmíněné makulární degenerace a způsoby její korekce. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je třetí nejčastější příčinnou slepoty na světě, a proto bychom jí měli věnovat velkou pozornost. Na prvních stranách popisuji anatomii sítnice, dále se věnuji popisu VPMD, jejím formám, rizikovým faktorům, vyšetření a léčbě. Největší část bakalářské práce poté odkazuje ke korekčním pomůckám pro pacienty jak s VPMD, tak všechny slabozraké osoby. Tyto pomůcky dělíme na kompenzační a rehabilitační. Nemohou pacientům vrátit jejich ztracený zrak, ale pomohou alespoň zlepšit jejich vidění a zvládnout některé činnosti každodenního života.
In my bachelor thesis I deal with the theme of age-related macular degeneration and ways of its correction. Age-related macular degeneration (AMD) is the third leading cause of blindness globally and we should pay attention to it. On the first few pages I focus on the anatomy of retina, then I describe the principles of AMD - different forms, risk factors, examination methods and ways of treatment. The biggest part of my thesis is dedicated to the correction equiptment for people with AMD and visually impaired people in general. These can be divided into two groups - compensatory and rehabilitation devices. These tools cannot return full vision but at least they can improve pacients‘ vision and help them to manage at lest some of the everyday activities.
Vedoucí práce: Karolína Skorkovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: kompenzační pomůcky; magnifying devices; makulární degenerace; snížené vidění; zvětšovací pomůcky; compensatory aids; Macular Degeneration; Vision, Low; bakalářské práce; bachelor's theses