Využití korekčních pomůcek u pacientů s věkem podmíněnou makulární degenerací - Bělinová, Kateřina (2016)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou věkem podmíněné makulární degenerace a způsoby její korekce. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je třetí nejčastější příčinnou slepoty na světě, a proto bychom jí měli věnovat velkou pozornost. Na prvních stranách popisuji anatomii sítnice, dále se věnuji popisu VPMD, jejím formám, rizikovým faktorům, vyšetření a léčbě. Největší část bakalářské práce poté odkazuje ke korekčním pomůckám pro pacienty jak s VPMD, tak všechny slabozraké osoby. Tyto pomůcky dělíme na kompenzační a rehabilitační. Nemohou pacientům vrátit jejich ztracený zrak, ale pomohou alespoň zlepšit jejich vidění a zvládnout některé činnosti každodenního života.