Ortoptická péče o pacienta s Brownovým syndromem - Borýsková, Romana (2016)
Ve své bakalářské práci se zabývám ortoptickou péčí o pacienta s Brownovým syndromem. V úvodních kapitolách jsou shrnuty základní poznatky z oblasti anatomie oka, především motorické složky zrakového ústrojí, která úzce souvisí s problematikou Brownova syndromu. Práce se také zabývá postupy a předpoklady pro ortoptická cvičení, která jsou důležitou součástí pro dosažení dobrých výsledků ortoptické léčby. Velmi rozsáhlou kapitolu tvoří Brownův syndrom, kde jsou podrobně rozebrány příčiny jeho vzniku, klinické projevy a rozdělení. V neposlední řadě se práce věnuje konzervativní, chirurgické a především ortoptické léčbě Brownova syndromu s popsáním jejích základních technik a principů. Cílem práce je popsat problematiku Brownova syndromu a objasnit základní diagnostiku a léčbu.