Diagnostické metody u nonverbálního pacienta se strabismem a amblyopií - Tomanová, Ulrika; Smolíková, Kristýna, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá diagnostickými metodami u dětí, které nejsou schopny se doposud vyjadřovat slovy. V úvodních kapitolách je popsán postnatální vývoj oka a oční vady postihující právě děti. Hlavní část mé práce je věnována konkrétním testům, které jsou nápomocné při vyšetřování zrakové ostrosti, postavení očí a velikosti zorného pole. Mnoho zmiňovaných testů slouží spíše pro orientační diagnostiku, právě kvůli nízkému věku dětského pacienta a jeho mentální nevyzrálosti.
This bachelor thesis deals with diagnostic methods used during examination of nonverbal children. In introduction is described postnatal eye development, eye errors affected children. The main part is devoted to concrete tests used in diagnostics visual acuity, eye position and size of visual field. Many of mentioned tests are only for guidance because of low age and mental immaturation of children.
Vedoucí práce: Kristýna Smolíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: amblyopie; dětský pacient; pediatric patient; strabismus; Amblyopia; Strabismus; bakalářské práce; bachelor's theses