Ortoptická diagnostika pacienta s paralytickým strabismem - Herůfková, Šárka (2016)
Bakalářská práce se zabývá tématem ortoptické diagnostiky u pacienta s paralytickým strabismem. Paralytický strabismus patří mezi jednu z nejobtížnějších kapitol očního lékařství. Úvodní část práce se zabývá teoretickým popisem paralytického strabismu, jeho objektivními a subjektivními znaky. Paralytický strabismus můžeme rozdělit na kongenitální a získaný. Dále jsou v práci dopodrobna popsány jednotlivé typy neurogenních obrn, jednotlivé diagnostiky, projevy strabismu a léčba. Další kapitola práce popisuje restriktivní paralytický strabismus, mezi který se řadí např. Duanův retrakční syndrom, Brownův syndrom, hydraulická zlomenina a další. Mezi hlavní diagnostické metody patří vyšetření motility, úchylky, kompenzačního postavení hlavy a diplopie.