Práh dichoptického maskování kontrastem jako měřítko síly senzorické fúze u heterotropií s ARK - Malá, Kateřina (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá prahem dichoptického maskováním kontrastem (resp. suprese rozdílu rozostření (SRR)), jenž slouží jako hypotetický objektivní korelát síly (efektivity) senzorické fúze u oftalmologicky zdravých subjektů, ale také u subjektů s heterotropií spolu s anomální retinální korespondencí. Teoretická část obsahuje kapitoly, které se týkají jednoduchého binokulárního vidění, fúze, heterotropie, anomální retinální korespondence a také fyziologických supresních mechanismů (např. binokulární rivality nebo dichoptického maskování). Výzkumná část práce se věnuje měření prahu dichoptického maskování (resp. prahu suprese rozdílu rozostření) na počítačovém haploskopu u experimentální skupiny subjektů (s diagnostikovanou esotropií s anomální retinální korespondencí). Dále se zabývá porovnáním naměřených prahů SRR u experimentální a kontrolní skupiny a zkoumá vliv esotropie s anomální retinální korespondencí na hodnoty prahu SRR (resp. na efektivitu senzorické fúze).