Využití prizmat v léčbě strabismu - Gajdošová, Anna, 1989-; Smolíková, Kristýna, 1985-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Bakalářská práce má název „Využití prizmat v léčbě strabismu“. Na začátku je popsán optický princip lomu paprsku na hranolu. Práce seznamuje s druhy prizmat používaných v praxi. Následuje uvedení do problematiky základního dělení strabismů. Střední část se věnuje jednotlivým testům využívajících prizmat při diagnostice strabismu. Práce se zaměřuje na terapii heterotropie i heteroforie pomocí prizmat v ortoptické léčbě. Poslední kapitoly se zabývají řešením strabismu prizmatickou brýlovou korekcí.
Name of the bachelor thesis is "Use of prisms in the treatment of strabismus". The principle of optical refraction of the beam on the prism is described at the beginning. The introduction of the thesis describes the types of prisms used in clinical practice. Then the description of the basic strabismus division follows. The middle part is dedicated to specific tests for the diagnosis of strabismus with usage of prisms. The main part of the thesis is focused on therapy of heterotropia and heterophoria with the usage of prisms for orthoptic treatment. The last part deals with the solution for strabismus treatment with prismatic spectacle correction.
Vedoucí práce: Kristýna Smolíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: diplopie; prismatic spectacle correction; prizmatická korekce; strabismus -- terapie; Diplopia; Strabismus; bakalářské práce; bachelor's theses