Využití prizmat v léčbě strabismu - Gajdošová, Anna, 1989- (2016)
Bakalářská práce má název „Využití prizmat v léčbě strabismu“. Na začátku je popsán optický princip lomu paprsku na hranolu. Práce seznamuje s druhy prizmat používaných v praxi. Následuje uvedení do problematiky základního dělení strabismů. Střední část se věnuje jednotlivým testům využívajících prizmat při diagnostice strabismu. Práce se zaměřuje na terapii heterotropie i heteroforie pomocí prizmat v ortoptické léčbě. Poslední kapitoly se zabývají řešením strabismu prizmatickou brýlovou korekcí.