Práh dichoptického maskování kontrastem jako měřítko síly senzorické fúze u heteroforií - Dostálková, Marcela; Dostálek, Miroslav, 1964-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2016)
Cílem této bakalářské práce je popis fúzních a supresních mechanismů, především procesu dichoptického maskování, dnes již modernějším názvem Suprese rozdílu rozostření (SRR), anglicky Interocular blur suppression (IOBS). Součástí této práce je výzkum prahu dichoptického maskování u pacientů s exoforií na experimentálním přístroji PC-haploskopu, který nám umožňuje studovat odolnost fúzního systému vůči experimentálně navozeným vergenčním zátěžím současně s přesně definovanou degradací obrazu a díky těmto výsledkům usuzovat na kvalitu a především sílu senzorické fúze.
The aim of this work is a description of fusion and suppression mechanisms, especially dichoptic masking process, now called Suppression difference blur (SRR) or Interocular blur suppression (IOBS). Part of this work is to research the threshold dichoptic masking esophopria patients an experimental device PC-haploscop, which allows us to study the resistance fusion system to experimentally induced vergence loads simultaneously with a clearly defined image degradation process, and thanks to these results, an indicator of the quality and especially the power of sensory fusion.
Vedoucí práce: Miroslav Dostálek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: dichotické testy; heteroforie; heterophoria; vidění binokulární; Dichotic Listening Tests; Vision, Binocular; bakalářské práce; bachelor's theses