Rusko-česká textová a jazyková ekvivalence propriálního lexika - Špačková, Stanislava (2016)
Disertační práce Rusko-česká textová a jazyková ekvivalence propriálního lexika je zaměřena na popis, analýzu situace a nástin možných řešení při přenosu vlastních jmen do nového jazykového prostředí. Objektem výzkumu jsou vlastní jména všech typů přecházející z češtiny do rusky psaných textů a z ruštiny do česky psaných textů. Práce se zabývá přenosem vlastních jmen jak v překladových textech, tak i při tvorbě původních textů, které zmiňují cizí reálie pojmenované pomocí vlastních jmen. V práci jsou podrobně popsány metody přenosu a je stanoveno, která metoda se hodí pro který typ propria a textový žánr. Některé metody byly podrobeny kritice a bylo pro ně navrženo aktualizované řešení