Potential of Checkpoint kinase 1 inhibition in B-cell malignancies - Boudný, Miroslav (2016)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je nejčastějším typem leukémie dospělých v Evropě a Severní Americe. Kromě velmi riskantní alogenní transplantace nejsou zatím žádné terapeutické možnosti pro pacienty s CLL léčebné a rizikové skupiny s aberací v tumor supresorových genech TP53 nebo ATM stále zůstávají velkou výzvou. Proto jsou do terapie CLL zaváděny nové cílené molekuly inhibující signalizaci B-buněčného receptoru. Zajímavý nový přístup v terapii CLL by mohly představovat inovativní léky založené na konceptu syntetické letality. Checkpoint kinase 1 (Chk1), důležitá součást odpovědi na poškození DNA, by mohla být vhodným cílem. Testovali jsme potenciál inhibice Chk1 u buněčných linií leukémií a lymfomů a také u primárních buněk CLL. Jak buněčné linie, tak primární buňky CLL byly velmi citlivé k přímé inhibici Chk1, na rozdíl od zdravých buněk. Inhibice Chk1 byla navíc účinná nezávisle na přítomnosti defektů v genech TP53 a ATM.