Tendencje do skrótowości w języku czeskim i polskim - Barna Krawczyk, Katarzyna Alicja; Madecki, Roman, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav slavistiky (2016)
Cílem této disertační práce s názvem Tendencje do skrótowości w języku czeskim i polskim - Tendence ke zkracování v češtině a polštině bylo vymezit a popsat fenomén jazykového syntetismu na základě polské a české slovní zásoby. Pro přehledné představení výzkumného problému bylo zásadní zodpovědět následující pomocné otázky: a) co je motivací ke zkracování slov? b) prostřednictvím kterých útvarů a mechanismů tyto proměny probíhají? c) jaký je rozsah a intenzita působení těchto proměn? d) je možné předvídat budoucí proměny komunikace s ohledem na její rostoucí úspornost (možné vývojové tendence)
This dissertation is entitled Tendencies to abbreviate in the Czech language and in the Polish language and aims at describing the phenomenon of language synthetism implemented on the grounds of Polish and Czech lexis.In order to present the main issue of the research, it was crucial to answer the following questions: a) what is the motivation underlying the tendency to abbreviate words? b) what are the formations and mechanisms through which it is done? c) what is its scope and force of impact? d) is it possible to forecast the future of language economisation (potential development tendencies)
Vedoucí práce: Roman Madecki
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2016
Keywords: čeština; polština; Czech language; Polish language; disertace; dissertations