Tendencje do skrótowości w języku czeskim i polskim - Barna Krawczyk, Katarzyna Alicja (2016)
Cílem této disertační práce s názvem Tendencje do skrótowości w języku czeskim i polskim - Tendence ke zkracování v češtině a polštině bylo vymezit a popsat fenomén jazykového syntetismu na základě polské a české slovní zásoby. Pro přehledné představení výzkumného problému bylo zásadní zodpovědět následující pomocné otázky: a) co je motivací ke zkracování slov? b) prostřednictvím kterých útvarů a mechanismů tyto proměny probíhají? c) jaký je rozsah a intenzita působení těchto proměn? d) je možné předvídat budoucí proměny komunikace s ohledem na její rostoucí úspornost (možné vývojové tendence)