Vznik a vývoj satiry v římské literatuře - Poláková, Mariana, 1984- (2016)
Tato práce si klade za cíl prozkoumat vznik a vývoj satiry jako svébytného žánru římské literatury. Jádro práce spočívá v prozkoumání zmínek z dostupných pramenů, v nichž se vyskytuje označení žánru (satura, satyra, satira) a analýze a srovnání děl kanonických autorů římské satiry, tj. Lucilia, Horatia, Persia a Iuvenala. Zmiňuje také literární formy z předcházejících období, které jsou dávány do souvislosti se satirou kvůli různým podobným rysům. Je nepochybné, že termín satura měl mnoho významů; v literatuře sloužil k označení básnické sbírky, žánru i jednotlivé básně. Jeho význam zůstane už navždy zahalen tajemstvím, dá se však předpokládat, že svůj původ má v kuchyňském (či religiózním) prostředí. Jako žánr vznikla satira ve 2. století př. n. l., avšak konstituovala se o století později, kdy termín satura použil pro své dílo Horatius. Stejně jako jeho dva nástupci - Persius a Iuvenalis - se Horatius odvolává na Lucilia jako zakladatele žánru. Ze srovnání děl těchto čtyř autorů, z n