Alternativní tresty jako poslední trend v dějinno-filozofickém hledání trestu racionálního a humánního - Harničár, Robin; Kratochvíl, Vladimír, 1948-; Masarykova univerzita. Katedra právní teorie (2016)
Předkládaná rigorózní práce si klade za cíl prezentovat alternativní tresty jako nejaktuálnější směr v dějinno-filozofickém hledání trestů racionálních, dostatečně účinných a zároveň přiměřených a humánních. Proto mapuje historii ukládání trestů, provádí filozofický rozbor smyslu a účelu trestání ze zorného úhlu základních teorií trestu a v návaznosti na to prezentuje současný platný systém trestů, ve kterém se vedle sebe vyskytují nepodmíněný trest odnětí svobody na straně jedné a jeho alternativy na straně druhé. Součástí práce jsou také výsledky výzkumu Nejvyššího soudu o využívání nejdůležitějších alternativních trestů a jeho některá doporučení, která směřují zpět do právní praxe.
This doctoral thesis aims to present alternative penalties as the most topical issue in the historical-philosophical search of penalties that are rational, effective and also appropriate and human. It deals with the history of penalties analyzing philosophically the sense and goal of punishing in terms of the basic theories of punishment, and following that, it presents the current system of penalties which includes both the unconditional penalty of imprisonment and its alternatives. It also includes the results of a research of the Supreme Court into the use of the most important alternative penalties and some of its recommendations to the courts.
Vedoucí práce: Vladimír Kratochvíl
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2016
Anglické resumé
Keywords: alternativní tresty; právní dějiny; alternatives to imprisonment; history of law; rigorózní práce; doctoral dissertations