Alternativní tresty jako poslední trend v dějinno-filozofickém hledání trestu racionálního a humánního - Harničár, Robin (2016)
Předkládaná rigorózní práce si klade za cíl prezentovat alternativní tresty jako nejaktuálnější směr v dějinno-filozofickém hledání trestů racionálních, dostatečně účinných a zároveň přiměřených a humánních. Proto mapuje historii ukládání trestů, provádí filozofický rozbor smyslu a účelu trestání ze zorného úhlu základních teorií trestu a v návaznosti na to prezentuje současný platný systém trestů, ve kterém se vedle sebe vyskytují nepodmíněný trest odnětí svobody na straně jedné a jeho alternativy na straně druhé. Součástí práce jsou také výsledky výzkumu Nejvyššího soudu o využívání nejdůležitějších alternativních trestů a jeho některá doporučení, která směřují zpět do právní praxe.