Obsah ATP v bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans při oxidaci železa (II) a síry a exprese vybraných genů za anaerobních podmínek - Pakostová, Eva (2016)
Pomocí bioluminiscenčního kitu jsme stanovili buněčný obsah ATP v jednorázových kulturách Acidithiobacillus ferrooxidans oxidujících dvojmocné železo, elementární síru a další redukované sirné látky. Kromě monitorování množství biomasy analýza buněčného ATP dále odhalila specifické metabolické procesy v biooxidaci síry. Metoda byla nejdříve optimalizována na kyselé podmínky a přítomnost inhibitorů. Maximální hodnota buněčného ATP byla 1,16 amol/buňka pro buňky oxidující železo a 0,33 amol/buňka buňky oxidující síru. Významně nižší obsah ATP (P < 0.01) v sirné kultuře byl vysvětlen kontinuální limitací sirným substrátem v důsledku jeho nízké rozpustnosti ve vodě. Po zvýšení pH ve stacionární fázi překvapivě klesl obsah ATP v sirné kultuře. Ačkoliv rychlosti růstu a oxidace se obnovily na původní hodnoty, obsah ATP v kultuře zůstal konstantní v důsledku postupného poklesu buněčného obsahu ATP. Dále byl stanoven buněčný obsah ATP buněk A. ferrooxidans vázaných na povrchu elementární síry