The satire of Ishmael Reed: from non-standard sexuality to argumentation - Šalamoun, Jiří, 1983- (2016)
Cílem této disertační práce je popsat satiru Ishmaela Reeda, zasadit ji do kontextu, a doplnit tak současný stav poznání v oboru afroamerické literatury. Práce tak činí skrz rozčlenění satiry přítomné v deseti autorových románech, a to ve srovnání s typologií satiry navrženou Leonardem Feinbergem. Cílem této části práce je zjistit, které satirické techniky a v jakém období převládají v Reedově satirickém korpusu. Práce dochází k výsledku, že v Reedově rané satiře převládá společenská kritika založená na nestandardní sexualitě, zatímco v jeho současné satiře (od roku 1993 dále) převládá společenská kritika založená na argumentaci. V diskusi propojuje disertační práce tyto dva mody satiry se dvěma druhy amerického rasismu - s rasismem zjevným a skrytým. Práce ukazuje, že spolu s tím, jak se zjevný rasismus stal v Americkém společenském diskurzu nepřípustným, a byl tak nahrazen rasismem skrytým, aktualizoval Ishmael Reed svoji satiru, která je díky argumentaci efektivnějším modem společen