Fenomenologie a empirický výzkum v sociálních vědách - Strobachová, Barbara (2016)
Dizertační práce analyzuje Husserlovu fenomenologii a diskutuje otázku, zda a za jakých podmínek může být uplatnitelná v empirickém výzkumu v sociálních vědách, zejména v psychologickém a pedagogickém. Práce má tři hlavní části. První část analyzuje vývoj Husserlovy fenomenologie a identifikuje znaky, které jsou společné jednotlivým rozdílným verzím fenomenologické filozofie. Druhá část diskutuje problém vztahu fenomenologie jako epistémé a fenomenologické psychologie jako empirické vědy, která uplatňuje východiska fenomenologie. V diskuzi jsou identifikovány principy, které by měly být osvojeny v empirickém fenomenologickém výzkumu. Ve třetí části je představena metoda Meaning Constitution Analysis, která přímo uplatňuje principy Husserlovy fenomenologie. Ilustrační empirická studie s touto metodou dokládá přínosnost empirického fenomenologického přístupu v sociálně-pedagogickém výzkumu při zkoumání selhávání ve škole u dětí ze sociálně vyloučených rodin.