Osobnostní rozvoj jako změna sebepojetí účastníků seberozvojové skupiny - Diviš, Michal (2015)
Hlavní záměr disertační práce je naplňován prostřednictvím čtyř hlavních pilířů. Prvním z nich je termín osobnostní rozvoj, na který lze pohlížet z mnoha rozličných perspektiv. Naším hlavním východiskem se stala teorie C. R. Rogerse, který osobnostní rozvoj pojímá především jako změnu sebepojetí. Druhým pilířem se stala práce s malou sociální skupinou, která poskytuje osobnostnímu rozvoji v našem pojetí podnětné prostředí. Zdrojem inspirace se nám staly např. encounterové skupiny, které byly těžištěm Rogersovy práce nebo T-groups Kurta Lewina. Ve třetím pilíři mapujeme proces reflexe, jímž je práce ve skupině protkána na různých úrovních. Hlavním cílem naší práce je však zachytit dopady určitého druhu skupinové práce na sebepojetí účastníků námi organizované seberozvojové skupiny v průběhu dvou navazujících semestrů. V rámci této kvalitativní studie byla použita metoda deníku, která byla v rámci triangulace doplněna o kvantitativní data získaná metodou sémantického diferenciálu. Ze zís