Surface treatment of polymer materials by plasma generated in liquids and in contact with them - Galmiz, Oleksandr (2016)
V dizertační práci byla studována plazmochemická úprava polymerů pomocí plazmového výboje generovaného v kapalinách anebo při kontaktu s nimi. Ke generaci plazmatu za atmosférického tlaku byly použity různé typy plazmových zdrojů. Dizertační práce se skládá z 5 kapitol a přílohy. Výsledky experimentální práce jsou popsány ve 3 kapitolách. Pomocí diagnostických metod (OES, XPS, SEM, měření kontaktního úhlu, atd.) použitých v experimentech byly sledovány vlastnosti upracovaných vzorků, jakož i stav plazmatu. Bylo ukázáno, že získané plazma mělo poměrně nízkou teplotu a bylo vhodné pro úpravu polymerních materiálů. Kapitola 2 se zabývá úpravou polypropylénu ve formě textilu a vláken pomocí dvou různých pulzních VN generátorů. V kapitole 3 plazmová tryska “kINPen’09” byla použita k depozici vrstev a při kalorimetrických měření. V kapitole 4 je popsána úplně nová konfigurace pro generaci výboje.