Mlčenlivost daňového poradce - Šefl, Vladimír (2015)
Disertační práce je zaměřena na problematiku mlčenlivosti daňového poradce. Profese daňového poradce se podle zákonné definice i jejího obsahu řadí mezi profese právní a povinnost mlčenlivosti tak patří mezi jednu ze základních povinností daňového poradce. Po úvodním shrnutí definice a účelu institutu mlčenlivosti v práci rozebírám nastavení povinnosti mlčenlivosti daňového poradce podle české právní úpravy a to především systém průlomů do této mlčenlivosti a to i v širších právních souvislostech. Další kapitoly věnuji srovnání mlčenlivosti a to jak vůči mlčenlivosti některých jiných profesí v České republice, především těch právních, tak i srovnání v zahraničních právních úpravách. Zároveň v rámci tohoto srovnání vyhodnocuji výsledky mezinárodního průzkumu zaměřeného na tento institut. Cílem práce je pak na základě výsledků těchto srovnání navrhnout změnu zákonné úpravy mlčenlivosti daňového poradce.