Identifikace nádorových kmenových buněk v buněčných liniích derivovaných z vybraných typů solidních nádorů. - Škoda, Jan; Veselská, Renata, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Podle modelu nádorových kmenových buněk (CSCs) jsou tyto buňky zdrojem nádorového růstu a jsou proto považovány za příčinu relapsu a progrese nádorových onemocnění. Terapeutické strategie, které by byly zaměřeny na CSCs, by mohly v budoucnu zvýšit efektivitu protinádorové léčby a zároveň snížit její toxicitu. Prvním a nezbytným krokem pro dosažení takových léčebných metod je však identifikace fenotypu, který v jednotlivých typech nádorů specificky odliší CSCs. Tato dizertační práce shrnuje výsledky vlastních studií, jejichž cílem bylo identifikovat CSCs u duktálního adenokarcinomu pankreatu (PDAC) a nejčastějších pediatrických sarkomů. Pro dané účely byly využity markery, které byly dříve popsány jako specifické pro CSCs u těchto nebo podobných typů nádorů. U pediatrických sarkomů byla analyzována exprese CD133, ABCG2 a nestinu. U PDAC pak exprese CD24, CD44, EpCAM, CD133 a nestinu. V rámci všech experimentů byly využity buněčné linie derivované z primárních nádorů odebraných pacientů
According to the cancer stem cell (CSC) model, CSCs are responsible for driving the tumor growth and are considered a cause of tumor relapse and disease progression. Therefore, therapeutic strategies targeting these cells might increase effectiveness of anticancer therapy and could provide a reduction of its toxicity. Identification of a phenotype that specifically defines CSCs in an individual tumor type represents the essential step toward such treatment options. This dissertation summarizes the results of our studies that sought to identify CSCs in the most frequent pediatric sarcomas and in pancreatic ductal adenocarcinoma (PDAC). For this purpose, we used CSC markers that were previously described in these or related tumor types. Expression of CD133, ABCG2 and nestin was analyzed in pediatric sarcomas; CD24, CD44, EpCAM, CD133 and nestin were examined in PDAC. In all experiments, we used cell lines derived directly from primary tumors of patients with the respective tumor types. T
Vedoucí práce: Renata Veselská
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: duktální karcinom pankreatu; identifikace nádorových buněk; nádorové kmenové buňky; nádorové markery; nádory dětského věku; sarkom; testy karcinogenity; cancer cells indentification; childhood tumors; tumor markers; Carcinogenicity Tests; Carcinoma, Pancreatic Ductal; Neoplastic Stem Cells; Sarcoma; disertace; dissertations