Identifikace nádorových kmenových buněk v buněčných liniích derivovaných z vybraných typů solidních nádorů. - Škoda, Jan (2016)
Podle modelu nádorových kmenových buněk (CSCs) jsou tyto buňky zdrojem nádorového růstu a jsou proto považovány za příčinu relapsu a progrese nádorových onemocnění. Terapeutické strategie, které by byly zaměřeny na CSCs, by mohly v budoucnu zvýšit efektivitu protinádorové léčby a zároveň snížit její toxicitu. Prvním a nezbytným krokem pro dosažení takových léčebných metod je však identifikace fenotypu, který v jednotlivých typech nádorů specificky odliší CSCs. Tato dizertační práce shrnuje výsledky vlastních studií, jejichž cílem bylo identifikovat CSCs u duktálního adenokarcinomu pankreatu (PDAC) a nejčastějších pediatrických sarkomů. Pro dané účely byly využity markery, které byly dříve popsány jako specifické pro CSCs u těchto nebo podobných typů nádorů. U pediatrických sarkomů byla analyzována exprese CD133, ABCG2 a nestinu. U PDAC pak exprese CD24, CD44, EpCAM, CD133 a nestinu. V rámci všech experimentů byly využity buněčné linie derivované z primárních nádorů odebraných pacientů