Validizace a porovnání dotazníků na sledování kvality života u pacientů s artrózou kolenního a kyčelního kloubu - Holubová, Marie (2016)
Úvod. Disertační práce se zabývá problematikou hodnocení kvality života nemocných s osteoartrózou kolenního a kyčelního kloubu. Hlavní cíle jsou zjistit kvalitu života těchto pacientů před a po implantaci totální endoprotézy (TEP) a ověřit v místních podmínkách použitelnost dotazníku, který je k tomuto účelu používán v zahraniční. Úvodní část práce systematicky shrnuje relevantní informace týkající se osteoartrózy, definuje a vymezuje kvalitu života a podává přehled o hodnotících nástrojích, které se používají u pacientů s osteoartrózou. Pozornost je věnována také hodnocení bolesti. Bylo zjištěno, že v ČR není používán žádný specifický dotazník posuzující kvalitu života přímo pacientů s osteoartrózou. Metody. Výzkumná část prezentuje empirická data získaná přímo od pacientů ošetřených na ortopedickém oddělení a v ortopedické ambulanci nemocnice krajského typu. Pacienti byli osloveni před operací a 3 nebo 6 měsíců po ní. Výzkumný vzorek tvořilo 100 respondentů s artrózou kolene a 100 s artrózou kyčelního kloubu.