Léčíme duševní nemoc, nebo duševně nemocného člověka? Studie k antropologickým předpokladům psychiatrie - Šafářová, Šárka, 1982- (2016)
Úvod: Antropologické předpoklady psychiatrie jsou kategorií předpokladů, které tvoří ideový a konceptuální základ pro struktury teoretického systému psychiatrie. Svou mírou univerzálnosti leží mezi obecně formulovanými axiomy a strukturami konkrétní úrovně, tedy teoriemi, hypotézami, modely duševních poruch a dále postupy a metodami výzkumu, diagnostickými postupy a léčebnými metodami. Předpoklady jsou implicitně přítomny v teoretických strukturách vědy a v přesvědčeních o správném provádění vědecké činnosti a klinické praxe. Tyto předpoklady nejsou psychiatrií reflektovány. Cílem této práce bylo identifikovat nejvýznamnější antropologické předpoklady v psychiatrii, studovat jejich vzájemný vztah a relace k ostatním prvkům teoretické struktury psychiatrie. Metody: Byly hledány a zkoumány opakující se myšlenkové vzorce a struktury v teoretických strukturách psychiatrie konkrétní úrovně týkající se problému podstaty duševní choroby a jejího kontextu. Cenným výzkumným materiálem byly také anomálie, vnitřní inkoherence a inkonzistence těchto teoretických strukturpsychiatrie, dále rozpory mezi teoretickými požadavky a prakickými problémy zjištěné při zúčastněném pozorování. Ve zkoumaném materiálu byly identifikovány antropologické předpoklady.