Rizikové faktory vzniku zubního kazu a ověření metod primární intervence - Bartošová, Michaela, 1986- (2016)
Úvod: Cílem práce bylo posouzení vybraných rizikových faktorů a jejich závažnosti pro vznik zubního kazu u dětí v české populaci a ověření potenciálu metod primární prevence pro zamezení jeho vzniku. Zaměřili jsme se na posouzení kariogenních bakterií, parodontálních patogenů, genetického pozadí a behaviorální složky jako možných rizikových faktorů. Metody: Sledovaný soubor byl rozdělen do čtyř skupin podle věku dítěte. Pro stanovení přítomnosti kariogenních bakterií jsme využili test Dentocult® SM Strip mutans (Orion Diagnostika Oy, Finsko) nebo test CarioGene® (Protean s.r.o., Česká republika). Výskyt anaerobních mikrobů jsme sledovali pomocí testů ParoCheck® (Greiner bio-one GmbH, Německo) a StomaGene® (Protean s.r.o., Česká republika). Část disertace, která se zabývala genetickými predispozicemi vzniku zubního kazu, byla založena na studiu případů s onemocněním a zdravých kontrol (case-control study). Metodicky byla genetická analýza postavena na principu polymerázové řetězové reakce (PCR). pro stanovení vhodného stupně behaviorální intervence byl využit epedemiologický dotazník a dotazník v podobě textových a obrazových zdravotních varování. Pro jejich hodnocení jsme použili metodu Self-Assesement Manikin (SAM).