Zajištění a utvrzení dluhu podle nového občanského zákoníku v kontraktační praxi potravinářského koncernu - Kunc, Ondřej (2015)
Práce se zabývá problematikou zajištění a utvrzení dluhu v každodenní obchodní praxi potravinářského koncernu. V první části se snaží zmapovat novou úpravu zajišťovacích i některých kvazizajišťovacích instrumentů v novém občanském zákoníku s důrazem na identifikaci hlavních změn oproti úpravě dosavadní a upozornit na některé problematické otázky, které nová úprava přináší. Další část je zaměřena na vymezení a charakteristiku jednotlivých zájmů, jenž je třeba v běžných typických kontraktech uzavíraných koncernovými společnostmi standardně chránit. Závěrem jsou na základě předchozího rozčlenění chráněných zájmů definována modelová zajišťovací ustanovení, která mohou být použita při běžné kontraktační činnosti koncernu.