Právní postavení pracovníka vykonávajícího práci v zahraničí - Vavříček, Vladimír (2016)
Disertační práce se věnuje tématu právního postavení pracovníka vykonávajícího práci v zahraničí, a to pro potřeby zaměstnavatele, který hodlá vysílat své pracovníky k výkonu práce do členských států EU. Klade si za cíl vyhledat základní právní předpisy a judikaturu, které bylo možné využít pro analýzu popisovaného postavení. Struktura disertační práce vychází ze šesti ucelených částí. Úvodní kapitola se obecně zaměřuje na východiska a strukturu disertační práce a základní terminologii v ní použitou. Navazující tři kapitoly se postupně zabývají instituty tzv. minimálních standardů vysílaných pracovníků, rozhodného práva pro pracovní smlouvu a pracovní poměr jako takový, potažmo pro místo řešení sporů vysílaných pracovníků a konečně rozhodného práva pro sociální zabezpečení vysílaných pracovníků. Po více či méně teoretických výkladech bylo přikročeno k případové studii zohledňující praktické projevy načerpaných teoretických poznatků, a to na půdorysu kapitoly páté. Disertační práci uzavírá kapitola šestá shrnující nejdůležitější učiněná zjištění, a to jak teoretická, tak praktická.