Determinanty zmyslového vnímania a možnosti špeciálnopedagogickej podpory u jednotlivcov s viacnásobným postihnutím - Jágerová, Nora (2016)
Rigorózna práca sa zaoberá problematikou zmyslového vnímania a špeciálnopedagogickej podpory u jednotlivcov s viacnásobným postihnutím v intenciách špeciálnopedagogickej intervencie a edukácie. Prácu tvoria dve časti. V teoretickej časti práce sú vymedzené základné teoretické, špeciálnopedagogické, medicínske a metodologické východiská. Sledovanú problematiku dopĺňa legislatívny rámec vzdelávania a kurikulárne dokumenty, definované pedagogicko-psychologické poradenské služby a podporné opatrenia. Hlavnú sféru teoretickej časti uzatvárajú diagnostické stratégie, priblíženie vnímania u jednotlivcov s viacnásobným postihnutím a charakterizované základné stratégie špeciálnopedagogickej podpory v oblasti intervenčných prístupov. Výskumný dizajn druhej, empirickej časti rigoróznej práce, má kvalitatívny charakter. Výskumné ciele sú v súčinnosti s výskumnými otázkami definované ako ucelený zámer identifikovať dominantný zmyslový kanál u jednotlivcov s viacnásobným postihnutím v procese edukác