Effect of chromatin assembly on genome stability - Pavlištová, Veronika, 1986-; Fajkus, Jiří, 1964-; Masarykova univerzita. Národní centrum pro výzkum biomolekul (2016)
Tato práce je zaměřena na problematiku stability genomu ve spojitosti se sestavováním chromatinu a také na faktory schopné tuto stabilitu narušovat. Toto téma se během posledních několika desítek let stalo velmi populárním, tudíž se mu věnuje celá řada odborných publikací, a právě nejnovější poznatky z nich vycházející jsou zde zpracovány. Hlavními nástroji pro studii tématu vlivu sestavování chromatinu na stabilitu genomu byly zvoleny telomery a klastry 45S rDNA v rostlinném modelovém systému, konkrétně Arabidopsis thaliana. Telomery jsou nukleoproteinové struktury formující konce lineárních chromozomů, které jsou tak chráněny před mylným rozpoznáním jakožto poškozenou DNA vyžadující opravu. Stejně jako telomery, 45S rDNA jednotky jsou taktéž složeny z mnoha tandemových repetic a podle organismu jich můžeme najít až stovky tisíc v jednom genomu. Ty kopie, které jsou aktivně transkribovány, se dále zpracovávají v několik výsledných druhů RNA a tvoří katalytické části ribozomů.
This work is focused on genome stability in connection to chromatin assembly process. This topic became very popular during the last few decades, many papers were published and the overview is summarized in this thesis. As a subjects of the study telomeres and clusters of 45S rDNA were chosen in the plant model system of Arabidopsis thaliana. Telomeres are nucleoprotein structures forming the termini of linear eukaryotic chromosomes, protecting them from being misrecognized as targets for the DNA damage repair machinery. As well as telomeric DNA, 45S rDNA units are also tandemly repeated DNA sequences and different organisms can possess hundreds or thousands of copies. Those units, which are actively transcribed, are processed into several kinds of RNAs and form catalytic parts of ribosomes. Both types of this highly repetitive sequences are vitally important for the fate of the cell. Correspondingly, they play role as genome instability marker and both were identified to be severely ...
Vedoucí práce: Jiří Fajkus
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: nestabilita genomu; sestavování chromatinu; chromatin assembly; Genomic Instability; disertace; dissertations