Effect of chromatin assembly on genome stability - Pavlištová, Veronika, 1986- (2016)
Tato práce je zaměřena na problematiku stability genomu ve spojitosti se sestavováním chromatinu a také na faktory schopné tuto stabilitu narušovat. Toto téma se během posledních několika desítek let stalo velmi populárním, tudíž se mu věnuje celá řada odborných publikací, a právě nejnovější poznatky z nich vycházející jsou zde zpracovány. Hlavními nástroji pro studii tématu vlivu sestavování chromatinu na stabilitu genomu byly zvoleny telomery a klastry 45S rDNA v rostlinném modelovém systému, konkrétně Arabidopsis thaliana. Telomery jsou nukleoproteinové struktury formující konce lineárních chromozomů, které jsou tak chráněny před mylným rozpoznáním jakožto poškozenou DNA vyžadující opravu. Stejně jako telomery, 45S rDNA jednotky jsou taktéž složeny z mnoha tandemových repetic a podle organismu jich můžeme najít až stovky tisíc v jednom genomu. Ty kopie, které jsou aktivně transkribovány, se dále zpracovávají v několik výsledných druhů RNA a tvoří katalytické části ribozomů.