Veřejná podpora ve výzkumu, vývoji a inovacích - Kobert, Martin (2015)
Předmětem této práce je veřejná podpora v kategorii výzkumu, vývoje a inovací jako součásti celého systému práva veřejné podpory. Hlavním cílem je především podat ucelený výklad práva veřejné podpory v oblasti výzkumu, vývoje tak, aby mohla být použitelná pro příjemce i poskytovatele k objasnění otázek v této oblasti vznikajících. Za tímto účelem je nejprve proveden rozbor veřejné podpory jako celku a seznámení se se systémem právních předpisů a dalších dokumentů Evropské unie na jejím poli, tak aby bylo možné v tomto systému vymezit předpisy týkající se výzkumu, vývoje a inovací a následně provést jejich hlubší analýzu. Ukazuje se, že pro oblast výzkumu a vývoje jsou zásadní i procesní předpisy, byť se v nich tato kategorie podpory explicitně neuvádí. Jsou tak společné pro všechny kategorie podpor, a to z hlediska procesního řízení o notifikacích, stížnostech, ukládání sankcí apod. Hloubková analýza je provedena již u nových předpisů a dokumentů týkajících se výzkumu a vývoje neboli předpisů po modernizaci práva veřejné podpory za současného srovnání předpisů předchozích, aby bylo možno poukázat zároveň na změny a jejich dopady na příjemce a poskytovatele, potažmo členské státy.