Prevence rizikového chování na 1. stupni ZŠ - Grác Livňanská, Pavlína (2016)
Rigorózní práce je vedena snahou o komplexní uchopení problematiky prevence rizikového chování na prvním stupni základní školy. Výsledky analýzy ukazují možnosti školy stát se resilientním prostorem. Naším záměrem bylo také možné využití výsledků výzkumu. Ty mohou posloužit institucím vzdělávajícím učitele v oblasti prevence rizikového chování, stejně tak jako samotným učitelům a metodikům prevence, kteří jsou v prevenci rizikového chování na školách hlavními aktéry. Rizikové chování negativně ovlivňuje kvalitu života jedince ve všech jeho složkách. Protože škola je prostorem, kde se toto chování manifestuje, stává se také prostorem, který má schopnost vzniku tohoto chování předcházet, popř. eliminovat jeho důsledky. Mluvíme o škole jako resilienčním prostoru. K jeho vytvoření je třeba pracovat s faktory, jako je způsob výuky, organizace školy, její klima a vztahy mezi všemi aktéry ve školním prostředí a další. To, jakým způsobem škola může působit resilientě, popisujeme v teoretické