The role of hypoxia in the regulation of heart regeneration capacity - Binó, Lucia (2016)
Regenerační potenciál dospělého savčího srdce je tradičně vnímán jako velice omezený a kardiovaskulární onemocnění tak představují celosvětově nejčastější příčinu úmrtí. Předkládaná dizertační práce si klade za cíl prohloubit znalosti a poodhalit mechanismy, které by umožňovaly plně rozvinout regenerační kapacity srdce. Konkrétně je tato práce zaměřena na možnou roli hypoxie (snížené hladiny kyslíku) v regulaci těchto mechanismů. V rámci mnoha patofyziologických stavů si savčí srdce uchovává schopnost návratu ke genové expresi podobné té ve fetálním vývoji. Tento jev je spojen mimo jiné se změnami v expresi těžkých řetězců myosinu (myosin heavy chains, MHC), proteinů zodpovědných za kontrakci srdce. V této práci předkládáme hypotézu, že klíčovou roli v regulaci exprese MHC hraje hypoxie, jev společný jak pro časný vývoj srdce, tak pro srdečné selhání. Dále předpokládáme, že návrat k fetální genové expresi je řízen prostřednictvím hypoxií indukovaného faktoru (HIF). Prostřednictvím unik