Effect of hypoxia on embryonic stem cells - Kučera, Jan, 1985- (2016)
Snížená hladina kyslíku (hypoxie) představuje důležitý faktor v regulaci kmenových buněk a hypoxií indukovaný faktor 1 (HIF-1) hraje nejvýznamnější roli v řízení buněčné odpovědi na hypoxii. Embryonální kmenové buňky (embryonic stem cells, ES buňky) jsou odvozeny z časného embrya, které se přirozeně nachází v hypoxickém prostředí, a jsou charakteristické svojí neomezenou proliferací a schopností diferencovat v deriváty všech zárodečných listů. V předkládané práci se zaměřujeme na význam in vitro kultivace kmenových buněk v hypoxii nebo v přítomnosti látek, které hypoxii napodobují. Podrobně se zabýváme vlivem hypoxie a HIF-1 na změny v signálních drahách, které jsou zodpovědné za udržení nediferencovaného stavu myších ES buněk. Dále se v této práci věnujeme vlivu inhibice NADPH oxidázy (NOX) na signalizaci kmenových buněk, neboť změny v hladině reaktivních metabolitů kyslíku (reactive oxygen species, ROS) mají důležitou úlohu v buněčné signalizaci a ovlivňují další osud těchto buněk. M