Paralelní obchod s léčivými přípravky v Evropské unii optikou volného obchodu se zbožím - Šimková, Iva; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2015)
Paralelní obchod označuje praktiku, kdy je výrobek vyvážen a dovážen skrze distribuční sítě odlišné od distribučních sítí autorizovaných majitelem patentu či ochranné známky, respektive majitelem licence k výrobkům chráněným patentem či ochrannou známkou. V praxi většinou probíhá tím způsobem, že obchodník nakoupí zboží ve státě, kde je výrobek chráněný patentem prodáván levněji, a dováží jej do státu, kde je prodáván dráž. S paralelním obchodem s léčivými přípravky se pojí řada důsledků. Mediálně zřejmě nejvíce negativně vnímaný dopad spočívá ve skutečnosti, že léčivé přípravky jsou hromadně vyváženy ze států, kde se prodávají levně, což v mnoha případech ústí v akutní nedostatek těchto léčivých přípravků v daném exportním státě. Předkládaná rigorózní práce je zaměřena na otázku, zda a jakým způsobem se mohou takto dotčené členské státy těmto negativním dopadům bránit. Jelikož všechny členské státy jsou ale povinny se zdržet narušování volného pohybu zboží, bude tato otázka hodnocena zejména pohledem práva EU a judikatury Soudního dvora EU. Cílem této práce je zjistit, za jakých podmínek jsou členské státy oprávněny omezovat paralelní obchod s léčivými přípravky.
„Parallel trade” refers to the practise when some product is exported and imported through distributional networks others then those authorised by patent or trademark owner. In most case it refers to the practise when trader buys product protected by patent in a country where it is sold at a lower price and distribute it to a country where it sold at higher price. Parallel trade causes negative effects for those Member States from which medicinal products are being exported. Those so called exporting Member State have to often deal with low supplies of certain medicinal products or even drug shortages. This thesis focuses on analyzing an issue whether and how those Member States can protect themselves from the negative effects of parallel trade with medicinal products. Since all Member States are obliged not to distort free trade of goods, it is necessary to consider this issue in the light of the respective EU law and case law of the Court of Justice of the European Union. The aim of this work is to define under which conditions Member States are allowed to limit parallel trade with medicinal product.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2016
Anglické resumé
Keywords: Evropská unie; léčivé přípravky; volný pohyb zboží; free movement of goods; pharmaceutical preparations; rigorózní práce; doctoral dissertations